Кako се борити са стресом током ванредног стања?

СОС телефонска линија 0800-200-201
25/03/2020
Упис – избор средње школе!
24/05/2020
Прикажи све

Кako се борити са стресом током ванредног стања?

Драги ученици и родитељи,

Пред свима нама су изазови. Епидемија и ванредно стање су стресне ситуације за све нас.

Током ових неколико дана успели смо заједно да успоставимо нови начин рада. Хвала вам на сарадњи и разумевању.

Учење на даљину је велики изазов за све нас. Највећи недостатак оваквог вида учења је недостатак личног контакта, како са наставницима тако и са другим ученицима. Због изолованости  ученика потребан је висок степен активности и дисциплине! Неким ученицима је проблем коришћење технологија које не познају довољно.

Али, постоје и предности оваквог начина учења.. Ученици уче независно, властитим темпом, опуштеније, без тензије због мањка времена. Приоритет постаје знање, а не оцена.

РОДИТЕЉИ,

деца ће можда тешко схватити оно што виде на интернету и телевизији, тако да могу бити посебно осетљива. Не омаловажавајте дечији страх. Отворен разговор с децом може им помоћи да разумеју ситуацију. Не дозволите да сами тумаче наслове или оно што чују. Поведите разговор о томе. Најпре проверите колико дете зна о вирусима и како разуме болести. Затим, кратко и јасно дајте чињенице које дете занимају, а које сматрате релевантним. Увек имајте на уму то колико дете има година. Објасните истину на начин прилагођен деци. Смањите изложеност ТВ-у, друштвеним мрежама и разговорима који вас узнемирују. И код вас и код детета се могу појавити многе емоције-брига, страх, стрепња, паника. И то је све нормално у кризним ситуацијама, осим ако вас ове емоције не преплављују, односно не ремете ваше нормално функционисање. Деца често брину да ће болест погодити баш њих или њихову породицу. Разуверите их и објасните да су сигурни. Да се то можда уопште неће десити, а и ако се деси не мора да значи ништа страшно.

ДРАГИ УЧЕНИЦИ,

Држите се рутине! Направите план дневних активности, одредите време за учење, време за одмор и забаву и придржавајте га се!

Обзиром на велику изложеност екрану (тв-часови, електронска комуникација са наставницима), избегавајте играње игрица, друштвене мреже и замените их неком добром књигом, друштвеном игром са члановима породице или неким креативним стваралаштвом. И обавезно, БУДИТЕ ФИЗИЧКИ АКТИВНИ!

Уколико сте под стресом и желите да причамо о томе или о неким другим темама и проблемима можете ме позвати сваког радног дана у периоду од 17-20 часова на

телефон/вибер 064 5782046 , или послати мејл на psihologsanja@gmail.com

                                                                                                 Сања, психолог

Comments are closed.